Primul alpinist nevăzător a cucerit vârful Everest: ”Nu contează dacă ai un handicap sau ești normal”
În cazul în care nu ai mai primit de mult timp o lecție de viață, un alpinist nevăzător tocmai a cucerit cel mai înalt vârf de pe Pământ, vârful Everest din Munții Himalaya. Fiind o realizare uimitoare, omul a povestit ce l-a motivat.
Alpinistul chinez Zhang Hong, în vârstă de 46 de ani, a devenit primul nevăzător din Asia care a reuşit să escaladeze vârful Everest, transmite duminică Reuters, citată de Agerpres. Merită menționat că, deși realizarea este una demnă de cărțile de istorie, Hong este primul asiatic ce reușește această performanță, dar e al treilea nevăzător din diverse colțuri ale globului care își poate trece realizarea cu pricina pe CV.
Zhang Hong a escaladat cel mai înalt vârf al lumii dinspre partea nepaleză. „Nu contează dacă ai un handicap sau eşti normal, dacă ţi-ai pierdut vederea sau dacă nu ai mâini sau picioare. Nu contează atât timp cât ai o minte puternică”, a declarat Zhang pentru Reuters.
Deși informația cu pricina a început abia acum să facă înconjurul lumii, alpinistul nevăzător a reuşit să cucerească vârful de 8.849 de metri în data de 24 mai, însoţit de trei ghizi, şi a revenit joi la tabăra principală, de la baza muntelui.
Zhang are pasiunea pentru alpinism dinainte de a deveni orb. Originar din oraşul Chongqing, în sud-vestul Chinei, el şi-a pierdut vederea la vârsta de 21 de ani, din cauza glaucomului. Ca motivație, a fost inspirat de reuşita lui Erik Weihenmayer, un alpinist american nevăzător care a escaladat Everestul în 2001. Nu a durat mult după ce a aflat de reușita lui Weihenmayer până când a început să se pregătească pentru ascensiune sub îndrumarea prietenului său, ghidul montan Qiang Zi.
Ca referință, ascensiunile pe Everest au fost închise anul trecut din cauza pandemiei de Covid-19, dar Nepalul a redeschis accesul pentru alpiniștii străini în luna aprilie a acestui an. „Am fost destul de speriat pentru că nu pot vedea pe unde calc şi din această cauză nu-mi pot găsi mereu echilibrul şi uneori mai cad”, povesteşte Zhang. „Dar am continuat să mă gândesc că, în pofida faptului că-mi este greu, trebuie să înfrunt aceste dificultăţi pentru că ele sunt parte din căţărare. Sunt dificultăţi şi primejdii care trebuie depăşite şi acesta este rostul căţărării”, a adăugat primul asiatic nevăzător care se poate lăuda cu cucerirea celui mai înalt vârf din lume.